SUNNAH Rasulullah SAW itu memang TERBAIK.

1. Buang air besar duduk, berisiko tinggi terkena buasir. Mencangkung lebih bersih dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

2. Kencing berdiri berisiko prostat dan batu ginjal. Kencing mencangkung lebih bersih dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

3. Enzim di tangan membantu makanan lebih mudah dicerna. Dibanding dengan besi, kayu, atau plastik, makan dengan tangan lebih bersih, fitrah dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

4. Makan dan minum berdiri dpt mengganggu pencernaan. Dengan duduk lebih sopan dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

5. Makan di kerusi, kurang menyihatkan. Dengan duduk di lantai, tubuh akan membahagi perut menjadi 3 ruang: udara, makanan dan air, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

6. Makan buah setelah makan (cuci mulut) kurang bagus bagi lambung, kerana ada reaksi asam. Yang sihat adalah makan buah sebelum makan, membantu melicinkan saluran pencernaan dan membuatnya lebih sempura, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

7. Tidur meniarap tidak bagus untuk kesihatan, bahkan itu tidurnya syaitan. Tidur menghadap kanan lebih menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.

Banyak rahsia sunnah yg telah diteliti para pakar, dari segi hikmah, manfaat, dan kesihatan. Benarlah yg dikatakan: di sebalik sunnah ada kejayaan,manfaat etc.

Seorang doktor Eropah berkata: jika semua manusia mengamalkan 3 sunnah saja (sunnah makan, sunnah di Kamar Mandi, dan sunnah tidur), maka harusnya saya berhenti jadi doktor kerana tidak ada patient…
Subhanallah….

#Cintailah sunnah Nabi, tidak hanya adab2 sehari tapi seluruh apa yang telah Rasulullah s.a.w ajarkan…

insyaallah dapat kita amal lebih lagi sampaikan